Verzwaringsdekens worden veelal gebruikt in de verpleging. Zo kunnen zij onder andere worden gebruikt om druk te ontlasten bij bedlegerige patiënten en om het risico van decubitus te verminderen. Daarnaast worden ze ook wel ingezet bij revalidatiepatiënten, omdat ze een gunstig effect hebben op de bloedcirculatie. In dit artikel lees je alles over de toepassing van verzwaringsdekens.
Hoe werkt een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is een deken die is gevuld met kleine zandkorrels of glasdeeltjes. Dit geeft de deken extra gewicht, waardoor je het gevoel krijgt dat je ingepakt wordt. Het gewicht van de deken varieert meestal tussen de twee en acht kilo.
Door het extra gewicht ervan kunnen verzwaringsdekens helpen bij het ontlasten van spieren en gewrichten. Het gewicht van de deken zorgt ervoor dat je spieren meer werk moeten verrichten om je lichaam in beweging te krijgen. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid. Er zijn steeds meer merken die verzwaringsdekens maken, zo heb je bijvoorbeeld Latona Blanket.
Waarvoor worden verzwaringsdekens gebruikt?
Verzwaringsdekens worden niet alleen gebruikt in de gezondheidszorg, maar ook steeds vaker bij mensen thuis. Ze kunnen je helpen bij het ontspannen en kalmeren, waardoor ze een gunstig effect hebben op je slaap. Ook mensen met angst- en paniekklachten kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Het gewicht van de deken kan namelijk helpen om je lichaam te kalmeren en je gedachten te ontruimen.
Wanneer kan een verzwaringsdeken gebruikt worden?
Verzwaringsdekens kunnen gebruikt worden in verschillende situaties. Zoals we al eerder hebben besproken, worden ze vaak ingezet in de gezondheidszorg. Maar ook mensen met (chronische) pijn-, angst- of slaapproblemen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken.
Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?
Het gebruik van een verzwaringsdeken is relatief simpel. Je legt de deken over je heen en laat het gewicht van de deken op je inwerken. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je de deken niet te lang gebruikt, omdat je dan het risico loopt om in slaap te vallen. Daarnaast moet je ook oppassen met het gebruik van de deken als je overgevoelig bent voor warmte. In dat geval kan het beter zijn om de deken alleen tijdens een rustige activiteit, zoals tv kijken of lezen, te gebruiken. Ook bij jonge kinderen en ouderen moet je voorzichtig zijn met het gebruik van verzwaringsdekens. Zij kunnen namelijk sneller oververhit raken dan anderen.